Team De Dame Doet Het!

De Dame wordt gerund door en voor ouderen. Een team van vrijwilligers zorgen dagelijks voor een hartelijk ontvangst en eten en drinken. Denk aan koffie en thee, lunches, diners en daarbij ook de inkoop, het koken en afhandelen. Het team De Dame bestaat uit:

Wil, Aly, Ans, Henny en Nannie.

Daarnaast is er dankzij een subsidie van de gemeente Utrecht ruimte voor een betaalde kracht. Op dit moment is dat Marloes te Riele. Zij verzorgt vooral de P.R en communicatie en blijft Team De Dame versterken totdat er een nieuwe coordinator is gevonden. Ze is aangesloten bij ons team door Stichting De Dame.

Het team stelt zich hieronder aan jullie voor met korte interviews. We beginnen met Wil Smits:

De meesten kennen Wil wel, ze is elke dag beneden, doet de deur open, schenkt koffie en thee, koopt in voor de Bingo en is de langst lopende in de ontmoetingsruimte. Hoogste tijd voor een interview!

Waar stond je wieg?

In de Seringstraat, vlak tegen het spoor. Met 3 broers en 1 zus. Als mijn neef logeerde was hij bang dat de trein over de zolder reed. Daar moesten we dan vreselijk om lachen.

Hoe ben je in Utrecht terecht gekomen?

Altijd gebleven. Ik ging naar school op de Amsterdamsestraatweg, naar de Julianaschool, ‘met de Bijbel’. s’Ochtends gingen we psalmpjes lezen. Daarna zei mijn moeder: “Je gaat naar de huishoudschool of werken.” Maar ik hield niet van leren, dus begon ik op mijn 14e bij de bakker. Op mijn 15e moest ik stoppen, omdat er koopavonden kwamen en dan mocht ik nog niet werken. Daarna werkte ik 7 jaar bij de DE als inpakster en daarna als werkster bij herenkledingzaak Kreymborg en later de Fiat garage bij Dolf van der Made.

Adrie zag me al in de rij naar de lagere school staan. Ik was vriendin met zijn zus en zo kregen we op mijn 17e verkering. In juli zijn we 50 jaar getrouwd.

Hoe speelt de Dame een rol in je leven?

Ik kwam hier terecht toen ik 13 jaar geleden een herseninfarct kreeg en ik de trappen van mijn huis niet meer opkwam, dus verhuisden we. De ontmoetingsruimte was er toen nog niet, dus het begon in de gang, waar we gezellig gingen zitten. Iedereen nam wat mee.

Later stond ik eens achter de bar, waarna ik met tussenpozen van weken, soms 1 dag en later, zoals nu, elke dag hier ben blijven komen.

Hoe ziet de Dame er over 10 jaar uit?

Zo lang als ik leef kom ik beneden!

Nannie Jacobs is al twee jaar actief als vrijwilliger bij De Dame Doet Het! Hoogste tijd voor een portret.

Waar stond jouw wieg?

In Zuilen, Stephensonstraat 3. Net als die van mijn 3 oudere broers, en een jonger broertje en zusje.

Hoe ben je in Utrecht terecht gekomen?

Ik ben hier altijd gebleven, net als mijn hele familie. Ik werkte tussen mijn 17e en 20e bij de bioscoop Scala. Daar draaide een Franse film. Ik kon mijn ouders vrijkaartjes geven en mijn vader schrok zo van de vrijpostigheid in de film dat hij mijn chef probeerde te overtuigen dat ik moest stoppen. Maar ik had de film al 3 keer gezien. Ik had een heel beschermende vader. We hebben er rustig over gepraat en ik bleef in de bioscoop werken.

Wat wilde je worden toen je klein was?

Ach, als kind stond ik wel eens met de vaatborstel voor mijn mond te zingen voor mijn moeder, maar verder? Ik spaarde sigarenbandjes en plaatjes van Doris Day. Ik werkte in de zorg, daar ben ik ingerold toen ik mijn man de laatste 6 jaren van zijn leven verzorgde, naast ziekenhuis Oudenrijn. Later werkte ik 2 jaar in de Bijnkershoek, op een gesloten afdeling met dementerende mensen.

Wie ben je nu?

Als ik mijn familie hoor? “Een lieve moeder en oma.” Ik heb 2 dochters, 3 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen. Bij De Dame zijn ze lief voor me en dat krijgen ze terug.

Hoe speelt De Dame een rol in je leven?

Ik kwam hier via de open dag van de Buurrfitness en zag Wil en Jannie achter de bar. Ik heb me voorgesteld, het was meteen lol en dat is nu alweer 2 jaar geleden.

Hoe ziet de Dame er over 10 jaar uit?

Als we goed naar elkaar blijven luisteren en eerlijk zijn naar elkaar kan het nog lang blijven!

Aly Janmaat is misschien wel de actiefste vrijwilliger in team de Dame Doet Het! Ze is hoofd inkoop, kok, bestuurslid, kas beheerder en chauffeur. Wie is Aly eigenlijk?

Waar stond jouw wieg?

In Oudewater, vlakbij de Heksenwaag

Hoe ben je in Utrecht terecht gekomen?

Via een omweg langs Italië, waar ik van mijn 18e tot 24ste woonde. Toen ik moeder werd van Katia op mijn 24ste, ging ik in Utrecht wonen. Katia is gehandicapt, dus ik woonde in de buurt van het WKZ, vlakbij de ABC straat. Op mijn 2 kamers deed huisgenoot Kees er vijf jaar over om mijn hart te veroveren. Ik ben nooit meer weggegaan uit Utrecht. We zijn nu 25 jaar getrouwd.

Wat wilde je worden toen je klein was?

Ik had wel willen leren voor tuinarchitect. In een gezin van 12 was er weinig ruimte voor mezelf en doorleren niet de bedoeling. Met een gehandicapt kind had ik een leven vol zorgen waardoor het ook niet ging.

Wie ben je nu?

Een zelfstandige pensionada. Na 33 jaar gehandicapte kinderen op een bus te hebben begeleid.

 

Hoe speelt de Dame een rol in je leven? Ik doe veel! Het is leuk, maar ik kan er ook wel eens wakker van liggen.

Hoe ziet De Dame er over 10 jaar uit? Het is belangrijk dat het er dan nog is, en misschien komen er tegen die tijd ook wat jongere mensen beneden.